ANASAYFA
Abdulkadir Selvi
Avrupa Birliği
Siyaset
Türkiye
"Türkiye, Avrupa Birliği ile yeniden; Belediye Başkanları serbest bırakılabilir"
"Türkiye, Avrupa Birliği ile yeniden; Belediye Başkanları serbest bırakılabilir"
Türkiye Haberleri - ZERnews: Türkiye'nin ABD ile yaşadığı Rahip Andrew Brunson krizi sonrasında, bir takım ekonomik yaptırımlara maruz kalmıştı. ABD'nin söz konusu yaptırımları, Dolar'da tarihi zirveyi getirmiş ve bu süreçte Trump'ın yaptırım politikalarını benimsemeyen Avrupa Birliği ülkeleri, Türkiye'ye arka çıkmıştı.
AKP'ye yakınlığı ile bilinen Hürriyet Gazetesi yazarı Abdulkadir Selvi, Ankara Yönetimi'nin önümüzdeki dönemlerde Avrupa Birliği ile yeni ilişkiler geliştireceğini şu sözlerle ifade etti:
"...Ankara’da bir süredir AB ile yakalanan yeni konjonktürü değerlendirme gibi bir çaba görüyorum. Tekrar reform sürecini başlatmak ve AB ile uyum süreci canlandırılmak isteniyor. Kendimizi kandırmayalım. Bu süreçte öncelikle Türkiye’nin görünümünün değişmesi gerekiyor. Bunun yolu da normalleşme ve AB ile ilişkilerde ilerleme sürecinin başlamasından geçiyor. Reform sürecinin başlaması ve AB ile ilişkilerin canlandırılması bu açıdan yararlı olacak. AB’deki algımızın değişmesine katkı sağlayacak.
Bunun ilk adımı olarak Reform Eylem Grubu 3 yıl aradan sonra toplanıyor. Reform Eylem Grubu en son 11 Aralık 2015 tarihinde toplanmıştı. Demek ki 3 yıl gibi koca bir boşluk oluşmuş. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun başkanlığında yapılacak toplantıya İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile TBMM Dışişleri Komisyonu Başkanı Volkan Bozkır katılacak..."
Selvi yazısının devamın reform eylem grubunun gündemini sıralarken, yazısının şöyle noktalıyor:
"...1- Reform Eylem Grubu’nun önceliği Türkiye’yi Avrupa Konseyi’nin denetiminden çıkaracak iklimi hazırlamak olacak.
2- Öncelik “Yargı ve Temel Haklar” başlıklı 23. fasıl ile “Adalet, Özgürlük ve Güvenlik” başlıklı 24. fasılların açılmasını sağlamak. Bu fasıllarda atılacak adımlar, Türkiye’nin demokratikleşmesine olumlu katkı sağlayacak.
3- Yargı Reformu Stratejisi’nin güncellenmesi.
Türkiye’ye yönelik eleştiriler ağırlıklı olarak yargı konusunda geldiği için ”Yargı Reformu Stratejisi”nin güncellenmesi bunun önünü kesmeye yarayacak.
4- Vize serbestisinde kalan kriterler gündemde olacak.
Kişisel verilerin korunması, yolsuzluk ve rüşvetle mücadele, Europol ile ilişkilerin güçlendirilmesi gibi. Terörle mücadele kriteri ise son ana bırakılabilir.
Ankara 1.5-2 yılı reformlar ve AB ile ilişkileri geliştirme dönemi olarak görüyor. Önümüzdeki dönemde Almanya, Hollanda, Fransa ve Avusturya ile ilişkilerin güçlendirilmesi amaçlanıyor. Bu ülkelerden de olumlu yönde sinyaller var. Tabi bunun için bizim de evin içini düzeltmemiz gerekiyor.
AB ile ilişkilerde sembol haline gelen Osman Kavala, CHP milletvekili Enis Berberoğlu ve bazı belediye başkanlarının tutuksuz yargılanmasının yolunun açılması elimizin güçlenmesine yol açacak."
YAZININ TAMAMI